terug naar vorige pagina

Winterwende ritueel ~
2015 stageopdracht

In 2015 mocht ik voor mijn opleiding Ritueel Begeleider stage lopen. Spannende en mooie periode waarbij ik als stageopdracht had gekozen voor het uitwerken van een ritueel rondom de Winterwende. Ik heb een tik met data en ik hou van de rituelen en de gedachtes rondom de Zomer- en Winterwende.
Tijdens de herdenkingsavond dat jaar kreeg ik de mogelijkheid om hier invulling aan te geven. Super mooie kans en vandaag, tijdens deze Winterwende moet ik hier enorm aan denken. Ik deel graag met jullie dit ritueel, maar neem je eerst even mee in de setting:


De opzet van deze avond
is dat we namen noemen van diegene die wij herdenken,  afgewisseld met gedichten en muziek. De avond vindt plaats op de begraafplaats in ons dorp, die wij speciaal daarvoor in het licht zetten. Achteraan, hoog in de bomen, had ik een zon geplaatst en midden op het grasveld een vuurkorf in een cirkel van kaarslicht. Aan het einde van de bijeenkomst, net voor het ritueel werd door een koor het lied: ‘Geef mij je angst’ gezongen. Daarna begon voor mij het spannende moment: Winterwende Ritueel als stageopdracht.

 

~        stageopdracht        ~

Geef mij je angst, ik geef je er hoop voor terug
Geef mij de nacht, ik geef je de  morgen terug
Zolang ik je niet verlies, vind ik heus wel een weg met jou

Vanavond hebben we kaarsen ontstoken. Als teken van licht, in deze donkere dagen.
Een kaars, als symboliek om hen te herinneren, die wij zo missen.
Als teken van kracht, kracht voor het komende jaar.

Het ontsteken van licht is een krachtig symbool. Als mens doen wij dit vaak. Maar ook de natuur heeft hiervoor  zijn eigen methode. De natuur laat dit zien in de vorm van de zomer en de winter wende. Beter bekend als de langste en kortste dag. Dit wil niet zeggen dat de dagen langer of korter zijn, maar geeft het aantal lichturen weer. Het aantal uren dat de kracht van de zon zich aan ons laat zien.

Afgelopen 22 december was het de kortste dag , en dus ook de langste nacht van 2015. Het was de tijd van de winter wende. Hiermee breekt er in de natuur een nieuwe periode aan. Een periode waarin de nachten korter worden, het donker meer en meer verdwijnt. Een periode waarin de dagen langer worden. De zon zich vanaf nu meer en meer laat zien.

In veel landen is het een traditie, om rondom deze dag, de  winter wende,  een groot vuur te ontsteken. Een vreugde vuur. Het vuur wat ontstoken wordt, staat symbool voor de zon. Als teken van licht, kracht en warmte. Dit, om te vieren dat de donkere dagen achter ons liggen. Dat de zon vanaf nu langer zal schijnen, zich meer en meer aan ons laat zien.

Achter op de begraafplaats hebben wij een vuur ontstoken. Een vuur in een kring van kaarslicht. Dit vuur, het symbool voor de zon, met al zijn licht, zijn kracht en warmte. Deze zon willen wij jullie symbolisch mee geven, richting het nieuwe jaar. Dat het jullie licht mag schenken op donkere dagen. De kracht zal geven, voor de komende periode. Maar bovenal, willen wij jullie de warmte geven, warmte zo aan het einde van dit  jaar.

Graag wil ik jullie uitnodigen om straks, aan het einde van dit samenzijn, naar  achteren te lopen. Naar achter op de begraafplaats te gaan, waar het vuur voor jullie staat te branden. Dit vuur, speciaal ontstoken voor jullie, maar ook voor allen wie wij vanavond hebben herdacht.

Neem een moment om stil te staan en te kijken naar dit vuur. Kijk naar de vlammen en voel wat dit met je doet. Voel de warmte die het vuur aan jou wil geven. Zie het licht dat het vuur weergeeft in het donker. Sta bij het vuur en kijk, voel en ervaar. Bedenk,  als je hier staat,  wat je ook voelt, wat je ook denkt:  alle gevoelens mogen er zijn, alles wat je denkt is goed.

Je mag in stilte bij het vuur staan, maar ook samen praten. Samen praten over vanavond of over de tijd die komen gaat. Als je met mij wilt praten, of iets met mij wilt delen, ik sta bij het vuur, je bent van harte welkom.

Bij het verlaten van de begraafplaats, ontvangt u namens ons, een kleine attentie. Een attentie als dank voor uw aanwezigheid, maar het is ook een geheugensteuntje. U ontvangt van ons, het symbool voor de winter wende, de zon. De zon, die wij vanavond als een warm vuur hebben laten branden.

Komt er een moment, waarop je de kracht, de warmte of het licht mist? Kijk dan naar deze zon en houd deze vast in je handen. Probeer in gedachten, terug te gaan naar deze avond. Deze avond waarop wij symbolisch het vuur hebben laten branden. Het vuur van de winter wende,  als teken dat de donkere dagen achter ons liggen. Wij hopen, dat dit u steun zal geven op de dagen die voor u te donker zullen zijn.

Stilte moment  – kort –

Violist couplet van The Rose

Dit was 2015, maar elk jaar, op deze dag, de Winterwende, steek ik een kaarsje aan. Dit jaar zoals meestal op 21 december. Maar in 2015 was het op de 22 december, extra bijzonder voor iemand die van dubbele getallen houdt. Het was spannend en super mooi om dit voor school te hebben mogen doen, vergeten doe ik deze avond nooit.

Liefs van Hilde

terug naar vorige pagina

terug naar boven

deel dit bericht

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Inschrijven nieuwsbriefVolg Hilde

Open chat
1
Hoi,
kan ik je ergens mee helpen?
Voel je vrij om mij een vraag te stellen.

Dankjewel,
Liefs van Hilde